Una-Regata je međunarodna tradicionalna turističko – sportsko – kulturna manifestacija, koja se održava već 4 desetljeća. Una regata je uspjela svojim nenametljivim duhom i prepoznatljivim imidžom okupiti i zbližiti ljude, istinske zaljubljenike rijeke Une.

Izazov koji pruža učesnicima upravo je ono ih, iz godine u godinu, dovodi na Regatu. Stoga je značaj Regate za građane ovog područja gotovo neizmjeran, a sama organizacija zaslužuje i traži odgovoran odnos i najozbiljniju pripremu.

Prva Unska Regata startala je 1964. god. i imala je poseban status i privilegiju u odnosu na druga događanja te godine. U ovoj kajakaškoj karavani koja je plovila od Martin Broda do Bosanske Krupe bilo je 80 ljubitelja sportova na vodi iz Francuske, Čehoslovačke, Mađarske, Zapadne Njemačke i Jugoslavije. Regata je nesumnjivo bila prvorazredna senzacija. U cjelokupnoj organizaciji “Unske Regate” najveći doprinos dali su kajakaši K.K. “Una” u Bihaću, bilo da su bili u ulozi spasioca, učesnika u karavani ili u cjelokupnoj organizaciji Regate. Značajan doprinos u organizaciji Regate osamdesetih godina imaju bihaćki ronioci. 1999.god. kajakašima se na Regati prvi put pridružuju i raftingaši, i od tad Una regata ima karakter kajakaške i rafting regate. Internacionalna turistička Una regata traje 4 dana i podrazumijeva spust u raft čamcima i kajacima, niz gotovo cijeli tok rijeke Une, od Martin Broda do Bosanske Krupe, i to u više etapa.

Regata je centralni događaj turističke promocije potencijala rijeke Une i prirodnog okoliša. Pored raftinga, ovu manifestaciju krase i mnogi drugi kulturno-rekreacioni sadržaji, kao Skokovi sa Gradskog mosta u Bihaću i Bosanskoj Krupi, te mnogi koncerti raznih izvođača.

About Author

client-photo-1
I Love Una
I Love Una je projekt koji se bavi promocijom rijeke Une i njenog zaleđa. Cilj je je prikazati Unu kao vrijedno prirodno blago, te promovisati bitnost Pounja kao ukupan turistički produkt i sve aktivnosti vezane za rijeku Unu.

Comments

Komentariši

eighteen + 10 =