Rafting je vrsta sporta na rijeci gdje se grupa ljudi (između 4 i 10) spušta gumenim čamcem niz riječne brzace, s ciljem uzbuđenja, avanture i druženja. Rafting je, iako spada u skupinu ekstremnih sportova te premda postoje međunarodna natjecanja, prvenstveno vid sportske rekreacije.

Čamci (“gumenjaci” ili “raft”) za rafting napravljeni su od izuzetno otporne višeslojne gume te imaju više odvojenih zračnih komora. Duljina rafta je između 3 i 6 metara. U većini slučajeva raft ima i kormilara (“skipera”), koji sjedi na krmi rafta i veslom upravlja i navodi raft kroz riječne brzace. Svaki putnik u raftu (“rafter”) opremljen je veslom, zaštitnim plutajućim prslukom i kacigom. Precizne upute daju se početnicima, obično turistima, kojih se ovi moraju striktno pridržavati tijekom raftinga.

Rafting na rijeci Uni je poseban doživljaj za sve zaljubljenike u ovu rijeku. Netaknuta priroda, čista smaragdnozelena voda rijeke Une, igra vode i svijetlosti, mnogi sedreni oblici, brzaci, slapovi, kaskade, vodopadi i spektakularni kanjoni čine jedinstvenu prirodnu pojavu i nude idealne uslove za odličan rafting. Rafting na rijeci Uni je postao nezaobilazni društveni događaj što dokazuju brojne poslovne grupe kao i obitelji koji se na ovu rijeku uvijek iznova vraćaju. Gornji tok rijeke Une je potpuno pitak, te je proglašen Nacionalnim parkom (NP) Una. Ove činjenice su dovoljan dokaz izuzetne ljepote i čistoće koju ova rijeka posjeduje te glavni razlozi zašto se rijeka Una smatra pravom oazom istinskih zaljubljenika prirode i prirodnih ljepota.

Rafting na Uni se može organizirati u nekoliko etapa, a svaka od njih nudi jedinstven doživljaj.

  1. Etapa Štrbački buk – Lohovo

Ova etapa se ubraja među kraljevske etape rijeke Une. Sam start etape predstavlja i najzahtjevniji dio, a počinje ispod 23,5 metarskog Štrbačkog buka. Kroz etapu imate priliku da vidite i obiđete prirodne pećine, izvore pitke vode čija temperatura iznosi svega 7°c što je i jasan pokazatelj pitkosti rijeke Une kroz čitavu etapu. Pored prirodnih ljepota imat ćete priliku da uživate u mnogobrojnim skokovima sa stijena i mostova. Dužina etape iznosi 15 km i traje oko 3 sata.

  1. Etapa Kostela – Grmuša

Druga etapa iz ponude predstavlja idealnu etapu za odmor, kupanje i druženje. Una je u ovom dijelu puno toplija i samim tim i pogodnija za kupanje. Dužina etape iznosi 15 km i traje 3 sata. Duž cijele etape veslate po brzacima i slapovima koji su idealni za avanturističko plivanje. Etapu toplo preporučujemo obiteljima kao i skupinama željni pravog odmora i kupanja.

  1. Etapa Kostela – Salihovac

Etapa za raftere svih uzrasta. Radi se o etapi umjerene kategorije koja je pogodna za kupanje, plivanje po brzacima. Ruta traje od 1,5 do 2 sata dužinom od 10 km, stoga ako ste u prolazu a želite kratko rafting iskustvo, ovo je idealno za vas jer nakon kratke stanke možete da nastavite vaš put.

  1. Etapa Kostela – Bosanska Krupa

Najduža od sve četiri navedene etape, dužine od 24 km i traje oko 5-6 sati. Ova etapa obuhvata sve navedeno iz prethodne dvije etape i preporučuje se kao cjelodnevni rafting doživljaj. Plovite kroz poznati Grmuški kanjon, koji je jedan od pravih krajiških bisera.

About Author

client-photo-1
I Love Una
I Love Una je projekt koji se bavi promocijom rijeke Une i njenog zaleđa. Cilj je je prikazati Unu kao vrijedno prirodno blago, te promovisati bitnost Pounja kao ukupan turistički produkt i sve aktivnosti vezane za rijeku Unu.

Comments

Komentariši

eighteen − 12 =